فهرست مطالب

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 78 (شهریور 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله ها
  • امیرحسین مهدوی، رضا مهریار، امیر امیدوار صفحه 13
    با توجه به خسارت های مالی و جانی ناشی از آتش سوزی، نیاز به بهبود عملکرد سامانه های اطفاء حریق همواره احساس شده است. صرفه اقتصادی، دسترسی آسان، ضریب اثربخشی بالا در اطفاء حریق و همچنین غیرسمی بودن از مهم ترین عواملی هستند که آب را به بهترین ماده برای اطفاء حریق تبدیل کرده اند. استفاده از افشانه آب از جمله ساده ترین و موثرترین روش هایی است که تاکنون استفاده شده و، طی دهه های اخیر، مطالعات بسیاری برای افزایش کارایی آن انجام شده است. سامانه مه آب پرفشار به عنوان یکی از جدیدترین سامانه های اطفاء حریق، با تولید قطرات بسیار ریز آب (مه)، علاوه بر ایجاد ظرفیت خنک کنندگی بالا، به دلیل تبخیر سریع و اشغال فضای اطراف آتش مانع رسیدن اکسیژن به آتش می شود. این سامانه علاوه بر کاهش اثرات تابشی نامطلوب ناشی از آتش سوزی، کمترین میزان تخریب محیط را نیز به دنبال دارد. امروزه از این سیستم در ایستگاه ها و تونل های مترو، همچنین در سکوهای نفتی و کشتی ها، به دلیل استاندارد ایمنی بالای مورد نیاز، به وفور استفاده می شود. در این مقاله سعی شده است علاوه بر معرفی و بررسی نحوه عملکرد سامانه مه آب پرفشار، نقاط قوت و ضعف آن با سایر روش های اطفاء حریق مقایسه شود.
  • امیرحسین شامخی، پویا روشنی تبریزی صفحه 23
    با توسعه فناوری و استفاده بیش از پیش از انرژی جهت تسهیل کارها، آلودگی هوا نیز در شهرهای بزرگ روبه افزایش است. بخش عمده ای از این آلودگی به سبب تردد خودروهایی است که از انرژی های فسیلی استفاده می کنند. به همین دلیل در بیشتر کشورهای اروپایی، استفاده از دوچرخه روزبروز افزایش می یابد. در همین راستا، دوچرخه های برقی و هیبریدی نیز در حال توسعه اند و اقبال عمومی برای استفاده از این وسائل نقلیه روبه افزایش است. در این مقاله سعی کرده ایم با استفاده از فناوری هیبرید (ترکیبی) و استفاده همزمان از نیروی عضله و الکتریسیته، استفاده از دوچرخه را تسهیل نماییم؛ به ویژه در شهری همچون تهران که دارای مسیرهای شیبدار بسیار است. بنابراین با استفاده از یک جعبه دنده دنده سیاره ای، توان پای انسان را با توان یک موتور الکتریکی 250 وات جمع کرده ایم به گونه ای که در مواقع لزوم بتوان از مجموع هر دو توان استفاده کرد، علاوه بر اینکه می توان از هرکدام از آنها نیز به طور جداگانه استفاده کرد.
  • سیروس آقانجفی، مهدی حاج یراد، جابر علایی صفحه 33
    در دنیای امروز، کیفیت زندگی در جوامع بشری به طور چشمگیری به احداث شبکه های توزیع همچون سیستم های انتقال آب، نفت و سایر سیالات بستگی دارد. از جمله لوله هایی که کاربرد گسترده ای در شبکه های توزیع دارد، لوله آزبست سیمان است. مهم ترین عامل مخرب در چنین شبکه هایی، پدیده ضربه قوچ است. عوامل گوناگونی همچون قطر، ضخامت و مدول الاستیسیته لوله تاثیر بسزایی بر میزان و نحوه ظهور و بروز این پدیده دارند. در این مقاله اثر عوامل مذکور بر پدیده ضربه قوچ بررسی شده است، همچنین اثر استفاده از الیاف های گوناگون به جای آزبست بر این پدیده مورد مطالعه قرار گرفته است.
  • نسیم کیایی، سید محمدحسین سیادتی صفحه 44
    پیل‎‎‎‎‎‎‎‎‎های سوختی فناوری جدیدی برای تولید انرژی هستند که بدون ایجاد آلودگی های زیست محیطی و صوتی، از ترکیب مستقیم سوخت و اکسیدکننده، انرژی الکتریکی تولید می‎‎‎‎کنند. از میان انواع پیل های سوختی، پیل های سوختی اکسید جامد به دلیل داشتن مزایایی همچون بیشترین راندمان نسبت به سایر پیل های سوختی، کاهش مشکلات خوردگی ناشی از الکترولیت و غیره مورد توجه بیشتری قرار گرفته اند. واکنش هایی که در پیل سوختی اتفاق می افتند از دسته واکنش های اکسایش و احیا هستند و سرعت انجام آنها آهسته است. بنابراین برای بالا بردن بازده پیل سوختی می بایست ازکاتالیست استفاده شود. در این مقاله سعی شده است که مطالعات پژوهشگران درباره پیل های سوختی اکسید جامد و کاتالیست های آن گردآوری و بررسی شود. نتایج حاصل از این پژوهش به معرفی برخی از کاتالیست ها همچون Ni–Co (34:16)/YSZ، نانو Cr2O3 و Ni-Al2O3، که برای افزایش سرعت واکنش ها و جلوگیری از تشکیل کک بر روی آند و همچنین کاهش دمای کارکرد پیل سوختی اکسید جامد مورد استفاده قرار گرفته است و منجر به افزایش دانسیته توان پیل سوختی اکسید جامد گشته است، می پردازد.
  • سید حسن هاشم آبادی، مجید قمری صفحه 54
    در این مقاله شبیه سازی حرکت توپک در صحت سنج لوله ای، برای سرعت های ورودی 2 تا 3 متر بر ثانیه سیال نفت خام به منظور پیش بینی دقت عملکرد صحت سنج، با استفاده از روش های مبتنی بر دینامیک سیالات محاسباتی، بررسی شده است. شبیه سازی سه بعدی با شرط مرزی متحرک در حالت ناپایا به کار رفته است. سرعت توپک در حالت یکنواخت با استاندارد موجود و همچنین ضریب اصطکاک جریان، جهت اعتبارسنجی نتایج شبیه سازی با روابط تجربی مقایسه شده است، که البته نتایج قابل قبولی را نشان می دهد. بررسی عوامل موثر بر حرکت توپک برای داشتن سرعت یکنواخت در لوله صحت سنج حامل نفت خام صورت گرفته است. در مرحله اول شبیه سازی، از لوله صحت سنج بدون توپک برای داشتن جریان کاملا توسعه یافته در بخش کالیبراسیون استفاده شده است، سپس شبیه سازی به همراه توپک با حفظ شرایط مرحله اول صورت گرفته است. نهایتا پروفیل های سرعت برای مقطع خروجی لوله و اطراف توپک رسم و مکان مناسب آشکارساز بررسی شده است.
  • محمدرضا روشندل، آرش بابایی جهرمی، حسن بصیرت تبریزی صفحه 64
    در این مقاله به شبیه سازی عددی و تجربی، حرارتی منطقه تماس تایر با جاده در شرایط صاف جاده ای پرداخته می شود. منطقه تماس تایر رادیال 13-165 ساخت شرکت تولیدی کیان تایر در راستای جا پا به دو منطقه،یک منطقه جلو میدان،تماس ایستایی،دوم منطقه عقب میدان تماس لغزشی تقسیم می شود. شبیه سازی تجربی در آزمایشگاه شرکت سازنده تایر توسط دستگاه درام، دستگاه شبیه سازجاده های صاف در شرایط گوناگون استفاده از تایر، بر روی تایر فوق انجام شده است. شبیه سازی عددی توسط روش المان محدود و به کمک نرم افزار انسیس و المان دوبعدی و با فرض مرکب بودن تایر از سه ترکیب نخ،لاستیک و سیم فولادی در شرایط پایا انجام می شود. نمودار تغییرات انتقال حرارت از جاده به تایر در منطقه تماس لغزشی که تابع زاویه لغزش است. در شرایط سرعت متفاوت و در زمان ترمزگرفتن تا لحظه توقف کامل نشان داده می شود سپس تغییرات دمایی نقاط بحرانی نسبت به تغییرات سرعت نشان داده می شود.
  • گزارش فنی
  • حسین غلامزاده ثانی، علیرضا رضایی، عباس روحانی صفحه 70
    در این مقاله گزارشی جامع از روند استقرار سیستم تعمیر و نگه داری مبتنی بر پایش وضعیت در کارخانه سیمان زاوه تربت ارائه و این گزارش از دیدگاه فنی و اقتصادی بررسی شده است. خواهیم دید چگونه اهتمام مدیریت ارشد در به کارگیری ابزار موثر و روش های مناسب تعمیر و نگه داری در یک واحد صنعتی بزرگ می تواند مزایای فنی و اقتصادی قابل توجهی به همراه داشته باشد. این مقاله نگاهی است گذرا به نتایج بیش از 750 نفر ساعت جمع آوری اطلاعات شامل اندازه گیری و ثبت پارامترهای ارتعاشاتی ماشین آلات با همکاری دفتر فنی و مشاور، حدود 600 نفر ساعت پردازش اطلاعات و تحلیل نتایج با همکاری دفتر فنی و مشاور، بیش از 1460 نفر ساعت اقدام اجرایی جهت بالانس، انجام تنظیمات و تعویض یاتاقان با همکاری مشترک دفتر فنی و واحد تعمیرات مکانیک.
  • صفحه 77